Rólunk írták

IX. Kanizsai Bútornapok (2006 tavasz) | X. Kanizsai Bútornapok (2006 ősz) | XI. Kanizsai Bútornapok (2007 tavasz) | XII. Kanizsai Bútornapok (2008 tavasz) | XIV. Kanizsai Bútornapok (2010 tavasz)| XV. Kanizsai Bútornapok (2011 tavasz)| XVI. Kanizsai Bútornapok (2012 tavasz)

Jubileumi bútorkiállítás


Tíz évvel ezelőtt döntött úgy az asztalos- és faipari szakma, hogy létrehoz egy szervezetet, és közösen próbálják érvényre juttatni a szakma számára fontos dolgokat. Az elmúlt tíz évről, s az idei őszi kiállításról Hohl Lászlóval, a szakosztály elnökével beszélgettünk.

— Ez a tizedik, a jubileumi bútorkiállítás, csapatunk a FA-SZA tizenegy évvel ezelőtt alakult, többek között azzal a céllal is, hogy közösen erősebbek vagyunk. Fehér asztalnál ültünk össze először, és talán ha heten voltunk. Már akkor felmerült a megmutatkozás ötlete, először másodmagammal a művelődési házban próbálkoztam, aztán a Kanizsa Napokon mutatkoztunk be, majd elmentünk egy bútorkiállításra is, de így utólag azt mondhatom, egyik próbálkozás sem hozta meg a várt sikert. Aztán Stampf Bernadettnek, a Kanizsabútor cégvezetöjének támadt azaz ötlete, hogy mi magunk szervezzünk egy saját kiállítást. A következő taggyűlésen aztán támogatásra talált az ötlet. 2002-ben a Kögáz csarnokában rendeztük az első kiállítást, amely meghozta az addig várva-várt sikert. Mindenki felbuzdult az ötleten, és elhatároztuk, hogy két kiállítást szervezünk, az őszit azért, mert ilyenkor kezd felpörögni a bútorpiac, a tavaszit pedig azért, hogy egy kicsit megnyújtsuk a szűkre szabott idényt.

— Mára a szakma idejár tanulni, követendő lett a kanizsai példa.

— Kiállításaink alapötletként szolgáltak az ország több szakosztálya számára, néhány éve már van hasonló kiállítás Szekszárdon, a Jászságban és Szabolcs-Szatmár megyében is. A mintát miden esetben mi szolgáltattuk. A Faipari Szakosztály tagjai egytől egyig a Magyar Asztalos- és Faipari Szövetség tagjai is, s ennek a szervezetnek én magam töltöm be az alelnöki tisztét, így aztán hírvivője vagyok a kanizsai eseményeknek, s az országos szervezet tagjai gyakran fordulnak hozzám tanácsokért, hiszen nálunk sokkal több tapasztalat gyűlt össze az évek során. Sokszor küldünk anyagokat, fényképeket az itteni kiállításról, a hozzánk látogató tömegről, hogy az újonnan szerveződő kiállítások alkotói kollégáik elölt érvelhessenek, igen, van feladata és jövője is a helyi bemutatóknak.

Miben más a korábbiakhoz képest ez az őszi kiállítás?

— Arculatában nyilván a korábbi évekhez hasonló, de bővült a kiállítók száma, és mindenki hozott új, különleges termékeket is. A Medicin Möbel-t szeretném kiemelni elsőként, akiknek, mint a nevükből sejteni lehet az egészséggel összefüggő termékeik is vannak. A hagyományos berendezési tárgyak mellett természetes alapanyagú biobútorokat készítenek. Ezek a termékek gyógyhatásúak. Új kiállítónk a Vargovics Kárpit, nagy standdal, elegáns megjelenéssel készült az idei bemutatóra. Szeretném még megemlíteni a Kanizsa Kárpitot, amely új design-nal, szép és elegáns bútorokkal készült a kiállításra. Ami még igazán különleges az ő történetükben, hogy a mi kiállításunkkal egy időben még két másik bemutatón is részt vesznek, jelen vannak Budapesten és Bukarestben is. A hagyományok folytatásaként az idén is van tombolasorsolás, az összérték most is egymillió forint. Az idén is összeül majd a szakma, igaz a jubileumra tekintettel most a Centrál szolgáltatja majd a helyszínt az ünnepi közgyűléshez. Az idén is találkkozunk a város vezetőivel, s most is megvitatjuk közös dolgainkat.



2006-09