Rólunk írták

IX. Kanizsai Bútornapok (2006 tavasz) | X. Kanizsai Bútornapok (2006 ősz) | XI. Kanizsai Bútornapok (2007 tavasz) | XII. Kanizsai Bútornapok (2008 tavasz) | XIV. Kanizsai Bútornapok (2010 tavasz)| XV. Kanizsai Bútornapok (2011 tavasz)| XVI. Kanizsai Bútornapok (2012 tavasz)

Kanizsa a bútor városa

Ismét elkezdődött a bútormustra


Egyedi tervezést és kiváló minőséget kinálnak a kanizsai vállalkozók

A nagyközönség számára csak pénteken nyílik a Comforta 2006 Kanizsai Bútorkiállítás, a szakmai programok azonban már hétfőn elkezdődtek. Kanizsa a bútor városa - a régi bútorgyárnak köszönhetően jelentős számú bútoripari szakember maradt a városban, akiknek a vállalkozásaik a város egyik gazdasági hajtóerejét jelentik. A kiállítást szervező Faipari Szakosztály Egyesület elnöke, Hohl László szerint ez az összefogás eredménye.

— Éppen jubilál a kiállítás, hiszen most 10. alkalommal szervezik meg. Az évek során sokat fejlődött. Honnan indult és hol tart most?

— Még 1995-ben alakult meg a szakosztály, akkor még egy maroknyi csapattal. Elsősorban az volt a cél, hogy megpróbáljunk egy kicsit együtt gondolkodni és dolgozni. Ennek az összefogásnak Iett az egyik gyümölcse ez a kiállítás, ami kezdetben sok buktatón ment keresztül, melyek mind arra világítottak rá, hogy szétforgácsolódtunk. Így merült fel az ötlet, hogy tartsunk egy házi vásárt, egy szakmai kiállítást. Ez volt 2002 tavaszán. Azóta minden évben kétszer rendezzük meg a kiállítást és hát egyre nagyobb sikerrel. A két vásár közti fél évben mindenki azon gondolkozik, hogy milyen új termékkel jelenik meg a következőn.

— A minőségen túl az összefogás is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ezen a piacon ilyen helyet lehessen elfoglalni.

— Ez mindenképpen így van. Külön-külön egyikünk sem tudna egy 1000 négyzetméteres csarnokot lefoglalni, de a szakosztály 11 bútorgyártó vál lalkozójának már sikerül.

— A kereskedők között mekkora visszhangja van a vásárnak?

— Mindenhonnan jönnek, az ország minden részéből, Miskolcról, Debrecenből. Ezer meghívót küldünk szét. Példát is teremtettünk a kezdeményezéssel, mert a szakosztály minden tagja egyúttal tagja az Országos Asztalos és Faipari Szövetségnek is. Igy jelenleg három megyei szövetség is szervez a miénkhez hasonló kiállítást.

— Azt hiszem túlzás nélkül állthatjuk, hogy Nagykanizsa gazdaságában jelentős szerepet tölt be a bútoripar:

— Igen, és mi próbáljuk is azt propagálni, hogy Nagykanizsa a bútorvárosa, mert itt a Kanizsa bútorgyár jóvoltából rengeteg iparos nevelődött ki az évek alatt. Van, aki szeretetből, van, aki kényszervállalkozásként csinálja, de szerintem nincsen az országban olyan város, ahol ennyi kárpitos és asztalos vállalkozás lenne.

— Ejtsünk néhány szót a bútorokról Mennyire van igény ezekre az egyedi és minőségi bútorokra?

— Bár az egyedi mindig drágább, de még mindig van rá igény. Az is igaz, hogy az országot elözönlötték az olcsóbb lengyel és kínai bútorok, de mi méretre legyártjuk. Ez az, amit a multi nem tud megtenni.


megjelent: Kanizsa Maraton

2006-09